O
yun Terapisi Eğitimi
Oyun, çocuğun kendini ifade etmesinin beklide tek yoludur. Oyun, hayal ile gerçek arasında bir köprü, çocuk içsel dünyasının dışa vurumu, çocuğun hayata hazırlanmasında bir etkendir. Oyun terapisi ile çocukların duygularını, temel ihtiyaçlarını, sevgi ve nefretlerini, saldırganlıklarını ve birçok davranışlarının altında yatan temel nedenleri öğrenilebilir, çocukların duygusal dünyalarına girilebilir, sorunlarına yardımcı olunabilir. Çocuklar sözel olarak aktaramadıkları duyguları ve düşünceleri oynadıkları oyunlar sayesinde aktarma fırsatı yakalarlar, işte burada da oyun terapisi eğitimi almış terapist ya da ebeveyn güvenli ve sınırları çizilmiş bir ortam oluşturarak çocuğu cesaretlendirir ve iç dünyasını çözümleyebilir.
Oyun Terapisi eğitimi; ilgili teorik bilgi ve becerileri kazanmanın yanı sıra terapi yöntemlerini kullanabilme ile ilgili bilgi ve becerilerin kazanılmasını da sağlar. Oyun Terapisi eğitimi travma sonrası stres bozukluklarında, anksiyete/endişelerde, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunda, okuma bozukluklarında, içe kapanıklılık durumlarında, güven eksikliği/depresyon durumlarında çocuğa yardımcı olacaktır. Eğitimi almış ebeveyn ya da uzman çocuğun alışkın olduğu oyun ortamını oluşturarak, yaşadıklarını ve duygularını ifade etmesini kolaylaştırır. Davranışlarını etkileyen kızgınlıklarını, korkularını, üzüntülerini, hayal kırıklıklarını anlayabilmek oyunları sayesinde mümkün olacaktır.
Oyun terapisi; çocukların uyumlu ve mutlu olarak yaşamalarını hedefleyen gelişimsel bir terapi şeklidir. Çocukların oyunu ve oyuncakları kullanarak kendilerini ifade etme gereksinimlerine odaklanan özel bir süreçtir. Çocuklar, kendilerine güvenli bir ortam sunan eğitimli bir uzman ya da ebeveyn ile istedikleri şekilde oynayabilmeleri için cesaretlendirilirler, bu süreçte çocuklara duygusal sorunlarını ifade edebilmeleri için değişik çeşitte birçok oyuncak sunulur. Çocukların çeşitli oyunlar yoluyla kendilerini ifade edebilmeleri için fırsat yaratılır. Oyun ve oyuncaklar kullanılarak çocuklar ile iletişim kurmaya, sorunları çözmelerine ve olumsuz davranışlarını değiştirmelerine yardımcı olunur.