2010 yılında, “Tasavvuf Kültüründe İbadetler ve Hac Örneği” isimli doktora teziyle doktora öğrenimini bitirdi. Aynı yıl, Hakkâri Üniversitesi Eğitim Fakültesi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği Bölümüne bölüm kurucu öğretim üyesi ve yardımcı doçent olarak atandı. 2012 yılında, Hakkâri Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği Bölümü’nde dekan yardımcısı ve Temel İslâm Bilimleri bölüm başkanı olarak görev yaptı.
2013-2015 yılları arasında, Adıyaman Üniversitesi İslamî İlimler Fakültesi’nde senato üyesi, dekan yardımcısı ve bölüm kurucu öğretim üyesi olarak görev yaptı. 2019 yılında Temel İslam Bilimleri Tasavvuf Ana Bilim Dalı’nda doçent unvanını alan Sayın, halen Balıkesir Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde Tasavvuf Ana Bilim Dalı’nda öğretim üyesi olarak görevini sürdürmektedir.
Arapça ve İngilizce bilmektedir.
Esma Sayın, Namaz ve Karakter Gelişimi, İnsan Yayınları, İstanbul 2006
Esma Sayın, Namaz Anne Kucağıdır, Timaş Yayınları, İstanbul 2007
Kitap Yayınları:
Esma Sayın, Manevî Namaz Terapisi, (Nesil Yayınlarından çıkacak.)
Esma Sayın, Manevî Dua Terapisi, (Nesil Yayınlarından çıkacak.)
Makâleler:
Esma Sayın, Tasavvufî Açıdan Hacc’ın Rukûnları (Bingöl Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, sayı 3 yayınlanacak.)
Esma Sayın, Kur’anî ve Tasavvufî Bir Bakış Açısıyla Sabır, (Tasavvuf Dergisinde yayınlanacak.)
Esma Sayın, Tasavvuf Klasikleri Açısından Namaz,
Çeviriler:
Roy. F. Baumeister Jalie Juola, Erdem, Kişilik ve Sosyal İlişkiler Ahlakî Bir Güç Olarak Kendini-Kontrol, [çev. Esma Sayın], Exline Case Western Reverse Üniversitesi, New York, U.S.A., 2001(Bingöl Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, sayı 2 yayınlanacak.)
Brian J. Zinnbauer, Kenneth I. Pargament, Allie B.Scott, Dindarlık ve Maneviyatçılığın Ortaya Çıkan Anlamları: Problemler ve İhtimaller, [çev. Esma Sayın], Bowling Green State Universitesi, Ohio, U.S.A., 2003(Bingöl Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, sayı 3 yayınlanacak.)